wyszukiwanie zaawansowane
» » Grillowany filet z kurczaka

Grillowany filet z kurczaka

Data dodania: 05-07-2012 Soczysty, z nutą słodyczy i orientalnym powiewem

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE

Grillowany filet z kurczaka

Proste, zdrowe, szybkie, a przede wszystkim smaczne.

 

Składniki:

Filety z piersi kurczaka 2

Sos sojowy 2-3 łyżki

Czosnek 1 -2 ząbki

Miód 1 łyżka

Oliwa z oliwek

Sól

Pieprz

 

Filet umyć i osuszyć. Pokroić na kawałki. Nie rozbijać. Dodać sól i pieprz.  Do miseczki wlać sos sojowy, dodać miód oraz rozdrobniony czosnek, wymieszać. Przed włożeniem mięsa do marynaty posmarować każdy kawałek oliwą z oliwek. Następnie włożyć kawałki mięsa do marynaty sojowo-miodowej. Tak zamarynowane mięso trzymać w lodówce najlepiej całą noc.

Ułożyć kawałki zamarynowanego kurczaka na grillu i smażyć około 5-6 minut z każdej strony.

Rada: grillując kurczaka starajmy się grillować go tylko po jednym razie z każdej strony – wówczas nie przesuszy się mięsa i będzie ono soczyste.

 

Do tak przygotowanego kurczaka wybornie będzie smakować białe wino,  choć nie tylko, ale koniecznie lekko schłodzone.

 

W szczególności polecamy:

Concannon Chardonnay


Przejdź do strony głównej
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Sklep przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich !
Jeżeli masz ukończone 18lat - zapraszamy
Wejdź do sklepu Zrezygnuj