wyszukiwanie zaawansowane
» » Faszerowana papryka w sosie pomidorowym

Faszerowana papryka w sosie pomidorowym

Data dodania: 24-08-2012 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE

Przepyszne danie pachnące nadchodzącą jesienią. Proste, szybkie i niezwykle aromatyczne.



Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE

Składniki:

Mięso mielone 0,5 kg

Ryż 1 szklanka

Cebula 2-3 sztuki

Papryka 5 sztuk

Sól

Pieprz

 

Przygotowanie:

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Cebulkę pokroić bardzo drobno w kosteczkę. Mięso mielone, ugotowany ryż i cebulkę wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Farsz powinien być dobrze przyprawiony, tak by nie był mdły.

Papryki umyć i odciąć miejsce z ogonkiem, tak by było miejsce do nałożenia farszu. Cały środek z pestkami dobrze oczyścić. Pestki mogłyby nadać potrawie gorzkawy posmak. Paprykę wypełnić farszem. Papryki ustawić pionowo i podsmażyć na maśle, najlepiej klarowanym. Po około 10 minutach podlać wodą i poddusić. Dodać koncentrat pomidorowy. Do smaku można również dodać trochę cukru (opcjonalnie). Po około 40 minutach dolać śmietanę z mąką, by zagęścić sos. Sos doprawić solą i pieprzem.

Do duszenia można dodać 2 gałązki liści selera – zyskujemy w ten sposób niezwykły aromat i wspaniałe walory smakowe.

Danie podawać z:

MAS ELENA PENEDES

DOMAINE DE SERAME MERLOT RESERVE

CHIANTI FONTELLA CHIANTI D.O.C.

FINCA EL ORIGEN RESERVA MALBEC MENDOZA

CIPRESSETO ROSATO TOSCANA I.G.T.

Polvanera Aglianico IGT Puglia 2008


Przejdź do strony głównej
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Sklep przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich !
Jeżeli masz ukończone 18lat - zapraszamy
Wejdź do sklepu Zrezygnuj