wyszukiwanie zaawansowane
» » Dorsz na risotto z zielonym groszkiem i sosem waniliowo - cytrynowym

Dorsz na risotto z zielonym groszkiem i sosem waniliowo - cytrynowym

Data dodania: 06-08-2012 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE

Szaleństwa kulinarne nie jedno mają imię…



Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE

SKŁADNIKI

Filet dorsza 2szt

Ryż 200g

Groszek zielony 100g

Groszek cukrowy 100g

Mała cebulka 1szt

Sok z cytryny 30ml

Śmietana 30 % 100ml

Laska wanilii 1szt

Cytryna 1szt

Białe wino 30ml

Oliwa z oliwek 20ml

Bulion warzywny 200ml

Tarty parmezan 20g

Cukier

Sól i biały pieprz

PRZYGOTOWANIE

Ryba – filety zamarynować w przyprawach i soku z cytryny. Zgrillować dokładnie z dwóch stron.

Risotto – posiekaną cebulkę zeszklić na oliwie, dodać ryż i podsmażyć razem. Całość zalać winem pozwolić mu odparować. Dodać groszek i podlewać bulionem warzywnym, gdy ryż będzie al dente dołożyć masło i parmezan.

Sos – laskę wanilii przekroić wzdłuż i wyjąć nasionka. Do śmietany dodać laskę z nasionkami i gotować na małym ogniu. Zredukować sos o połowę skropić sokiem z cytryny i doprawić do smaku.

PODANIE

Przełożyć ryż na talerz, na nim ułożyć rybę. Udekorować cytryną i polać go gdzieniegdzie sosem.

Polecamy następujące wina:
Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE

Blue Nun

Cordici Bianco

J.P. Chenet Colombard Chardonnay

NEBLINA CHARDONNAY CENTRAL VALLEY CHILE

Promenade de Paris - Medium Dry, Vin de Table Blanc

Orchard Hill Chrdonnay białe

 


Przejdź do strony głównej
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Sklep przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich !
Jeżeli masz ukończone 18lat - zapraszamy
Wejdź do sklepu Zrezygnuj