Dobre wino na grilla
Data dodania: 05-06-2016
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Grillować lubi chyba każdy, konsumpcja pysznych potraw na świeżym powietrzu w towarzystwie rodziny, czy znajomych to doskonała alternatywa dla codziennych posiłków spożywanych w domowym zaciszu. Tym bardziej, że dysponujemy większą ilością czasu – najczęściej grillujemy bowiem w weekendy. To najlepszy czas na spotkania i dłuższe rozmowy, na które nie możemy pozwolić sobie w środku tygodnia.
Na ruszt najczęściej wrzucane są kiełbaski, karkówka, szaszłyki, ryby i warzywa. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, wystarczy odpowiednia marynata i przyprawy. Kluczem do sukcesu może być jednak towarzystwo, w którym ów pyszności podamy. A jedną z najlepszych propozycji jest dobre wino – najlepiej takie dobrze skoncentrowane o łagodnym smaku i wyraźnych nutach wyczuwalnych na podniebiu. Warto pamiętać, by wino podawać schłodzone i mimo wszystko nigdy nie w plastikowych kubeczkach.
Wielu znawców szlachetnych trunków twierdzi, że do grillowanego mięsa pasuje wiele win, a im są ono tańsze tym lepsze, bo niestarzone w beczce. Do karkówki z rusztu świetnie pasują trunki z Nowego Świata – np. carmenere z Chile czy malbec z Argentyny. Sprawdzą się też trunki ze starego kontynentu – hiszpańskie tempranillo oraz francuski merlot.
Do ryb i warzyw idealne będzie dobrze schłodzone portugalskie winho verde, które wspaniale przy tym gasi pragnienie i orzeźwia. Swoje miejsce przy grillu znaleźć też mogą wina słodkie, jak muskat czy riesling spatlese. Najlepiej wypadają one przy grillowanych owocach.
Wielu znawców szlachetnych trunków twierdzi, że do grillowanego mięsa pasuje wiele win, a im są ono tańsze tym lepsze, bo niestarzone w beczce. Do karkówki z rusztu świetnie pasują trunki z Nowego Świata – np. carmenere z Chile czy malbec z Argentyny. Sprawdzą się też trunki ze starego kontynentu – hiszpańskie tempranillo oraz francuski merlot.
Do ryb i warzyw idealne będzie dobrze schłodzone portugalskie winho verde, które wspaniale przy tym gasi pragnienie i orzeźwia. Swoje miejsce przy grillu znaleźć też mogą wina słodkie, jak muskat czy riesling spatlese. Najlepiej wypadają one przy grillowanych owocach.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje