wyszukiwanie zaawansowane
» » Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Data dodania: 29-08-2014 Prawdziwy smak lata ze śliwką w roli głównej. Pyszne ciasto drożdżowe okraszone dorodnymi śliwkami. Podane z lampką pysznego słodkiego wina zamieni zwykły podwieczorek w niezapomnianą ucztę. 

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
  • 500g mąki pszennej lub tortowej

  • 30g świeżych drożdży

  • 100g cukru

  • 250ml mleka

  • 70g masła

  • szczypta soli

  • 1 jajko

  • dodatkowo: ok. 1,6kg śliwek i 2-3 łyżki cukru

Kruszonka:
  • 150g mąki pszennej
  • 60g cukru
  • 90g masła
Sposób przygotowania:
  1. Przygotować ciasto. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.
  2. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, jajko, szczyptę soli, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  3. W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
  4. Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować. Połówki śliwek pociąć na ćwiartki.
  5. Gdy ciasto wyrośnie, rozłożyć je na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki ułożyć na cieście tak, aby rządki nachodziły na siebie
  6. Śliwki posypać cukrem, a następnie kruszonką.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40min. w temperaturze 180°C
Do ciasta oczywiście polecamy wino, najlepiej polskie i słodkie.

Wino śliwkowe

Wino truskawkowe

Wino wiśniowe

Wino z czarnej porzeczki

Wino z dzikiej róży

Wino Jarzębinowe


Przejdź do strony głównej
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Sklep przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich !
Jeżeli masz ukończone 18lat - zapraszamy
Wejdź do sklepu Zrezygnuj