wyszukiwanie zaawansowane
» » Argentyńskie żeberka z grilla

Argentyńskie żeberka z grilla

Data dodania: 30-07-2012 Aromatyczne, chrupiące, soczyste, pachnące tymiankiem


Kuchnia argentyńska to głównie dania mięsne serwowane na bazie wołowiny, baraniny, cielęciny oraz drobiu.
Jako, że właściwie nieodzowny dodatek ziołowy stanowi tymianek dania są niezwykle aromatyczne i kuszące w smaku.

Przepis na argentyńskie żeberka z tymiankiem

Składniki:

Żeberka - około 3 kg

Tymianek - jedna łyżka świeżego drobno posiekanego tymianku (opcjonalnie suszony)

Czosnek - 4 ząbki drobno posiekanego czosnku

Ocet balsamiczny - 3 łyżki

Oliwa - 1 szklanka

Papryczka chili - 1 łyżka suszonej papryczki chili

Suszone pomidory - 1 łyżka drobno posiekanych suszonych pomidorów

Białe wino - 1 szklanka

Sól

Przygotowanie:

Tymianek, czosnek, ocet balsamiczny, oliwę, chili, suszone pomodory i wino wymieszać. Umyte i osuszone żeberka natrzeć solą i nastepnie zalać uprzednio przygotowana marynatą. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny - może być dłużej.
Piec na grillu kośćmi do dołu.

Propozycje idealnych win to tego typu potraw to:

Les Sensibles Cabernet Sauvignon

MONTECILLO CRIANZA RIOJA D.O.C.

TRAPICHE OAK CASK CABERNET SAUVIGNON MENDOZA

CARMEN GRAN RESERVA CABERNET SAUVIGNON

Condor Peak Red Semi-sweet

CASA GIRELLI VIRTUOSO SYRAH SICILIA I.G.T.















 
Przejdź do strony głównej
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Sklep przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich !
Jeżeli masz ukończone 18lat - zapraszamy
Wejdź do sklepu Zrezygnuj